Centenari (1916-2016)

Sala Cabanyes és una entitat associativa de caràcter voluntari, que amb els anys ha esdevingut un
exemple d’associacionisme cultural. La història de la Sala Cabanyes, la secció teatral del Centre Catòlic, és una petita part de la història de Mataró.

El Centre Catòlic va ser fundat l’1 de novembre de 1884 amb el nom de Círcol Catòlic d’Obrers i és l’entitat associativa més antiga de la ciutat. El seu naixement s’emmarca en una època d’apogeu de l’associacionisme català, a l’últim terç del segle XIX: el 1872 es fusionen l’Ateneu Català i el Casino Mercantil Barcelonès donant a llum l’Ateneu Barcelonès, el 1891 es crea l’Orfeó Català i en aquests mateixos anys neixen les primeres entitats excursionistes.

Després de passar per diversos locals, l’any 1908 se situà a La Riera, on encara ara es troba, gràcies al treball del seu aleshores president, Emili Cabanyes. A la seva mort s’obrí un impàs i es passà per uns moments crucials per a l’entitat. Fou mossèn Josep Plandolit qui proposà l’entrada d’un nombrós grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament. Una de les seves predileccions fou el teatre i així es creà, l’any 1916, la Secció Dramàtica, posteriorment anomenada Sala Cabanyes.

En els seus inicis, l’associació va néixer amb l’objectiu d’oferir als seus associats un espai de trobada on fomentar el lleure, la lectura i l’educació. Durant els seus més de 125 anys d’història, el Centre Catòlic ha impulsat iniciatives en diversos camps com l’educació, el teatre, la música, el cooperativisme, les arts i l’esport, entre d’altres. Fruit d’aquest treball, el ple de l’Ajuntament de Mataró del 4 de febrer de 2010 va aprovar atorgar la medalla de la Ciutat al Centre Catòlic per la transcendència cultural i social de les activitats portades a terme al llarg dels seus ja més de 125 anys d’existència.

El 26 d’abril de 2016 la Generalitat de Catalunya va atorgar la Creu de Sant Jordi a Sala Cabanyes, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró amb «motiu del centenari de la seva creació i de la primera representació d’Els Pastorets de Mataró, un espectacle molt arrelat a la memòria de la capital del Maresme. I també en reconeixement del seu paper integrador i de defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. El teatre actual, inaugurat el 1933, ofereix una programació estable i és un espai de formació de professionals de les arts escèniques».